Ett tankeexperiment

Tänk er att en uppburen svensk författare skrev följande:

”Säkerhetstjänstens agerande, grymheterna i Tyska Rikets fängelser, avrättningen av kadrer, har av såväl Herman Göring som andra vänner förklarats med att kontrollen över säkerhetstjänsten brast (också han och Joseph Goebbels liksom Adolf Hitler skall ha hotats). Han skyllde på polsk infiltration.”

”En viktig fråga som bör tas upp rör rättegången mot de så kallade nazist-ledarna. Förenta staterna har dels direkt och dels genom ombud – dit även Sverige hör – lagt ner stor energi och stora pengar på att få till stånd en rättegång mot dem om perioden 1939 till 1945. Men en sådan rättegång blir oavsett om FN är huvudman eller inte till vad som på nordamerikansk engelska heter ”a kangaroo court”; en kängurudomstol. Skälet är enkelt. Det Tyska Rikets utrikesminister Joachim von Ribbentrop redovisade det i sitt brev till Förenta nationernas generalsekreterare då han krävde att rättegången skulle gälla hela perioden 1918 till 1945: ”Från 1939-1945 – vad slags brott bör tas upp och ge anledning till åtal? Från 1945-1960? Från 1960-1989? Det begicks olika brott under varje period.”

”Slutligen: vad återstår då av vad som skulle kunna kallas Adolf Hitlers vision från 1925-1926? I konkret mening återstår naturligtvis ingenting. Som det efter juni 1871 inte återstod något av Pariskommunen och dess reformarbete och efter mordet på Zapata år 1919 ingenting av hans verk. Skeendet förändrar förutsättningarna. Tyska Riket kan inte återskapas. Dess kadrer är – som jag skrivit – därtill spridda och integrerade i andra sammanhang så som en gång Kommunens eller Zapatas.”

”Det var som jag ser det en olycka för tyskarna att Tyska Riket räknade fel på motståndarnas militära och politiska styrka. Jag sade också till Karl Dönitz och andra vänner hösten 1944 att de underskattade fienden. Att jag menar att de reformer Tyska Riket redan inlett hösten 1944 och den inbjudningsoffensiv de påbörjat kunde räddat dem från invasion är känt.”

”Men vad som jag ytterligare bör säga just därför att mediesanningen är så larmande är att jag är övertygad om att om Tyska Riket kunnat fortsätta och fullfölja Hitlers planer på att bygga landet med egen kraft – alltså utan internationella lånehajar och utan så kallad hjälp (alltså utan även Sidabidrag från Sverige) och medhäftade västerländska hjälparbetare, FN-representanter, sexturister och all annan otäck samhällskrapyl, då hade tyskarna varit i ett betydligt lyckligare läge i dag. Nå en och annan i Tredje Världen lär sig väl.”

Självklart har ingen hyllad författare skrivit så om Nazi-tyskland, Tyska Riket ska bytas mot ”Demokratiska Kampuchea” och de ledande nazisternas namn mot ledande Röda Khmer-ledare och liknande byten. Texten ovan är hämtad ur Jan Myrdals försvar för de Röda Khmererna i Aftonbladet 2006 (den senaste jag läst).

2 reaktioner på ”Ett tankeexperiment”

  1. Vem skulle komma på tanken att kalla Nazi-Tysklands härjningar för ett bondekrig? Däremot skulle man gärna jämföra det som hände under Thomas Münzters ledning på 1500-talet med händelserna i Kampuchea.
    Av det du skrivit tidigare kan jag dra slutsatsen att om utställningen kallas för ”Utställning” bara, då har du inget att invända. Det är ordet ”hyllning” som ska strykas?
    Och var har han förnekat att människor mördades? Däremot har Myrdal slirat lite på var ansvaret ska ligga. Och kan det inte vara så att den motsatta bilden till Myrdals, att Pol Pot själv höll i trådarna och körde ett industrialiserat folkmord a la Nazi-Tyskland, inte heller är helt ackurat?

  2. Givetvis ett korrekt påpekande (ändrat nu). Got carried away there… Jag tycker att en ”vanlig utställning” med Myrdal också borde diskuteras – eftersom vi rimligen skulle fått rätt mycket debatt om det handlat om någon förnekare av Förintelsen. Men när det dessutom är en ”hyllningsutställning” blir det hela alltför absurt.
    Myrdal har inte förnekat att människor mördats, men han förnekar definitivt att det var frågan om ett folkmord (enligt honom var det mest ”småmord”, verkar det som). Jag är helt säker på att bilden av ett industrialiserat folkmord är helt felaktig, men det spelar ju ingen större roll i frågan om huruvida det handlade om ett folkmord.
    För övrigt trevligt att ha en historiskt bevandrad besökare här… Müntzter har jag ingen som helst koll på.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *